Hjælpemuligheder til læse/skrivesvage på ipad/iphone/ipod

Med udgivelsen af IOS 5 til iphone/ipad har apple gjort det endnu nemmere for elever med læse/skriveproblematikker at få støtte.

Iphone/Ipad har nu indbygget mulighed for at læse op i de fleste programmer man kan installere på sin iphone. Indstillingen er ikke slået til som standard, men det gøres let via indstillinger - generelt - tilgængelighed - læs det valgte op. Hvis hastigheden sættes ned, er det faktisk en rigtig god og tydelig stemme man hører.
Måden man får læst op på sker ved at man markere den tekst man vil have læst. Herefter kommer der to valgmuligheder op. Enten kan man kopiere teksten eller også kan man vælge at få den læst op.
Ord blev der mange af, men en video er ofte nemmere at overskue - den kommer her:

Dragon Dictation
Dragon search
Næste program du kan bruge for at få ekstra udbytte af din Iphone/ipad er programmet Dragon Dictation.

Med dette program kan du tale til din Iphone og den vil herefter omdanne det indtalte til skrift, som du så kan videresende som besked, på facebook, email mm. Ganske enkelt genialt.
Et nyt program i samme serie er Dragon search, hvor man taler til programmet, hvorefter programmet foretager en søgning på det man har sagt. Søgningen foretages i google, wikipidia, twitter, itunes og youtube  samtidigt. Ret overbevisende.
Endelig har du med programmet prizmo mulighed for at scanne tekst og få det læst omsat til redigerbar tekst samt at få det læst op på dansk og flere andre sprog. Se filmen for flere detaljer om programmet.
Pædagogisk giver kombinationen af disse tre programmer mange muligheder i specialundervisningen. Tænk fx på muligheden for at arbejde med sociale medier, når læse/skrive problematikker ikke er den væsentligste hindring.
Samtidig kunne man forestille sig, at taleundervisning bliver mere motiverende, når man kan se om ens udtale er tydelig nok til at blive oversat til korrekt tekst.

Etiketter: , , , ,