Oplevelser fra HIT messen 2009

Dagen startede kl. 05.30. Alt for tidligt. Håber kraftigt det bliver en god dag…

Nyborg 9.00. tre timer med DSB. Ikke just min kop the. Godt selskabet var godt, ellers var jeg da faldet om.

Skynder os ind til en veloplagt Carol Allen, der er fløjet ind som oplægsholder fra England. Hvad er hun for en fisk? Hun taler om overgange mellem institutioner og brugen af IT i den sammenhæng – ikke just nogen logisk sammenhæng i min verden, men for hende giver det god mening. 1½ time senere var jeg da også overbevist. Pointer sprøjtede ud af hende og det var godt, at jeg var tidligt oppe, for ellers kunne jeg da ikke følge med. Men hvad ville hun os så tidligt om morgenen? Først og fremmest brænder hun for børn forskelligartede udfordringer for at klare dagligdags ting. Hendes fortælleevne er levende, krydret med egne oplevelser og YOUTUBE.

Her er de så, pointerne:

- Kommunikation skal være sjovt, for dem der deltager! Hvorfor må handikappede børn ikke have mulighed for at drille hinanden og bande ligesom alle andre???

- Tag udgangspunkt i den teknologi, der allerede findes i hverdagen. Små gadgets, ipods, lyddimser, videokamera, podcast, digitale kameraer og meget mere.

- Lad børnene lege med teknologien. De er rent faktisk født i denne tidsalder og stiller ikke spørgsmålstegn ved den, som vi voksne gør.

Vi så bl.a. en stærk autistisk dreng lave en videodagbog fra en sejltur, hvor han forklarede meget detaljeret om hans oplevelser. Disse refleksioner ville vi aldrig have set, hvis det var en voksen, der havde stået med kameraet og udspurgt ham. Normalt ville denne dreng ikke kunne være i et fremmed lokale, men hvis han fik et kamera med derind for at filme hans oplevelser ville det gå bedre.

Endelig pointerede hun også vigtigheden af, at man som personale sætter sig ordentlig ind i den teknologi det pågældende barn anvender inden man får barnet i sin klasse. Hun har alt for ofte set, at det ikke sker og mulig udvikling går tabt.

10 minutters pause og så var vi klar til næste oplæg. Denne gang var det Britta Husted der ville fortælle om Kan selv – vil selv.

Britta har gennem de sidste år udviklet en række elektroniske undervisningsbøger til elever med multiple funktionsnedsættelser, der alle kan styres med 0-1 kontakter. Hun har udviklet bøger til fagene: historie, dansk, billedkunst, musik og natur/teknik.

En af hendes pointer er, at dette er et undervisningsmateriale, hvor eleven sidder sammen med en lærer og arbejder med det faglige indhold i den elektroniske bog. Det er således ikke en oplevelsesbog, som kan bruges til pauseaktivitet. Når man først er gået i gang med materialet, er tanken, at man selv videreudvikler det og tilpasser det til virkelighed man selv er i. Derfor vil der på sigt også udkomme et nyt udviklet program SIBRI til at lave disse digitale lærebøger. Programmet blev vist og det ser ud til at være meget nemt at anvende, så vi glæder os til at få mulighed for at afprøve det i praksis. Desværre er undervisningsmaterialet og SIBRI endnu ikke færdigudviklet og derfor ikke på markedet…

Efter disse foredrag med masser af gode pointer gik turen til forplejningszonen, derefter vendte vi ind til selve messen og brugte 3 timer på at snakke med producenter og forhandlere. Det var meget inspirerende og bl.a. fandt vi ud af, at vi kan spare hen ved 30.000 kr. ved at bruge en Samsung touch pc frem for den originale fra Rolltalk. Glimrende udbytte.

Etiketter: